Sebuah Perkongsian

Hasil Karya Abu Muhammad Ahmad Humaizi Bin Din Mustafaha

 • Selamat Datang ke Blog Saya. Semoga Sebuah Perkongsian ini memberi manfaat kepada kalian semua. Semoga berguna di dunia dan di akhirat

  Terima Kasih Kerana Mengunjungi Blog Ini

Orang Musyrik Dahulu Pun Mengenal Allah, TETAPI....

Posted by Ahmad Humaizi Bin Din Mustafaha On 11:58 PG 3 komenOleh Abu Bakr Al-Humaidi

Ketahuilah wahai saudara-saudaraku, akidah Islam dengan akidah agama lain mempunyai perbezaan yang amat ketara. Oleh itu, hendaklah kita mengetahui, apakah pokok ajaran agama Islam ini sehingga menyebabkan orang-orang yang Islam akan masuk syurga, manakala orang-orang kafir itu akan kekal di neraka.

Marilah sama-sama kita melihat kejelasan akidah Islam berbanding agama-agama sesat yang lain.

1. Ketahuilah wahai saudaraku, orang-orang kafir musyrik itu pun sebenarnya MENGENAL ALLAH sebagai pencipta alam ini dan memberi rezeki kepada makhluk-makhlukNya. Ini disebutkan oleh Allah swt di dalam Quran yang bermaksud;

"Katakanlah (wahai Muhammad), "Siapakah yang memberi rezeki kepadamu dari langit dan bumi, atau siapakah yang berkuasa (menciptakan) pendengaran dan penglihatan, dan siapa yang mengeluarkan yang hidup dari yang mati , dan mengeluarkan yang mati dari yang hidup, dan siapakah yang mengatur segala urusan?" Maka mereka (orang-orang musyrik) akan menjawab, "Allah!". Maka, katakahlah: "Mengapa kamu tidak bertakwa (kepadaNya?)" - (Surah Yunus ayat 31)

Dari ayat tersebut, ternyatalah, orang-orang kafir Quraisy yang menyembah berhala di keliling Ka'bah itu pun mengaku bahawa Allahlah sebagai Pencipta, Allahlah yang menghidup dan mematikan, dan Allah yang memberi rezeki. Lalu mengapa mereka menyembah dan meminta kepada selain Allah sedangkan mereka telah mengetahui hakikat tersebut?


2. Ketauhilah mereka menyembah berhala-berhala itu bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Allah swt telah menyatakan sebab mereka menyembah dan meminta kepada patung-patung berhala itu dalam firmanNya:

"Orang-orang yang menjadikan para wali sebagai sesembahan selain Allah (mereka menyatakan): "Tidaklah kami menyembah mereka kecuali agar mereka mendekatkan diri kami kepada Allah dengan sedekat-dekatnya" (Surah Az-Zumar ayat 3)

dan lagi firman Allah bermaksud:

"Mereka (orang-orang musyrik) mengatakan: "Mereka adalah pemberi-pemberi syafaat bagi kami di sisi Allah" (Surah Yunus ayat 18)

Maka, jelaslah bagi kita, orang-orang musyrik itu telah menjadikan ibadah mereka kepada berhala-berhala (yang berbentuk benda hidup atau mati) itu sebagai satu medium untuk mendekatkan diri kepada Allah swt. Maka hendaklah kita ketahui bahawa ibadah itu bukan sahaja berbentuk sujud dan ruku', tetapi ibadah itu juga termasuk meletakkan pengharapan, meminta pertolongan, berdoa, rasa takut dan tunduk dan pelbagai lagi.

3. Seruan para Nabi dan Rasul adalah supaya manusia mentauhidkan Allah dalam pengibadatan dan menghindarkan diri dari menyekutukan sesuatu apapun denganNya.

Setelah kita semua mengetahui hakikat kesyirikan ini, ketauhilah, bahawa apa yang dibawa oleh Nabi Muhammad sallallahuala'iwassalam itu adalah satu seruan supaya orang-orang musyrik memurnikan ibadah mereka hanya kepada Allah semata tanpa memerlukan perantaraan sesiapa pun sebagaimana firman Allah yang bermaksud:

"Janganlah kalian menyeru kepada seorang pun bersama Allah!" (Surah al Jin ayat 18)

dan juga firmanNya yang bermaksud:

"Hanya bagi Allah sahajalah (hak mengabulkan) doa yang benar. Dan berhala-berhala yang mereka sembah selain Allah itu tidak dapat memperkenankan sesuatu pun untuk mereka" (Surah Ar-Rad ayat 14)

4. Hendaklah kita semua mengetahui, apakah penyimpangan-penyimpangan agama pada masa kini.

a) Agama Kristian/Nasrani - Mereka mengenal Allah, tetapi dalam masa yang sama mereka menyatakan Allah mempunyai anak iaitu Nabi Isa. Kemudian mereka mengatakan tuhan itu ada tiga, iaitu Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Ruhul Quddus. Nah! Inilah yang dinamakan sebagai menyirikkan Allah!

Kerana itu, Allah swt membantah golongan Nasrani ini di dalam surah al-Ikhlas yang bermaksud:

"Katakanlah (wahai Muhammad)!: Dialah Allah, yang Maha Esa!. Allah tempat meminta segala sesuatu. (Allah) tidak mempunyai anak dan tidak diperanakkan. Dan tidak ada sesuatu yang setara dengan Dia." (Surah Al-Ikhlas: 1 - 4)

b) Agama-agama yang menyembah berhala, patung, manusia dan benda-benda lain seperti Buddha, Hindu, Animisme, dan lain-lain.

Agama-agama di atas memang sudah jelas kemusyrikan mereka. Mereka telah menjadikan patung yang dibuat sendiri oleh tangan mereka sebagai sesembahan. Malah kebodohan mereka terserlah kerana mereka telah berharap kepada sesuatu yang tidak mampu menciptakan dirinya sendiri!

Mungkinkah patung berhala mereka itu mengukir dirinya sendiri? Mungkinkah patung berhala itu berkata-kata? Nah! Mereka telah menyembah sesuatu yang mati!

Wahai manusia, tidakkah kamu ingin berfikir? Janganlah biarkan dirimu dalam kebodohan dan kesesatan!

5. Maka setelah kita semua mengenali hakikat tauhid dan kesyirikan, ketahuilah wahai saudara-saudaraku! Ada dikalangan orang-orang yang mengaku Islam, tetapi mereka itu telah jatuh kepada kesyirikan yang besar! Malah, mereka itu kadang-kadang beserban dan berjubah! Maka berhati-hatilah kalian terhadap mereka supaya kau tidak jatuh dalam kesyirikan, kerana dosa mensyirikkan Allah itu tidak akan diampunkan oleh Allah swt sebagaimana firman Allah yang bermaksud;

"Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa syirik dan mengampuni dosa selain itu bagi sesiapa yang dikehendakinya." (Surah An-Nisa ayat 48)

Ketahuilah, bahawa dosa penzina, peminum arak itu adalah dosa besar! Tetapi ianya tidaklah sebesar dosa mensyirikkan Allah! Kerana Allah swt tidak akan mengampuni orang-orang yang mensyirikkan Allah selagi dia tidak bertaubat sebelum kematiannya. Tetapi, orang-orang yang bermaksiat dan melakukan dosa-dosa besar selain syirik, jika tidak bertaubat pun, boleh jadi Allah akan mengampuni dosa mereka (jika dikehendaki Allah) di akhirat nanti atas rahmat Allah selagi mereka mentauhidkan Allah.

Ketahuilah wahai saudara-saudaraku! Ada dikalangan orang yang mengaku Islam itu telah menyesatkan ramai manusia dengan mengajarkan manusia supaya memohon pertolongan dari orang yang telah mati di kalangan orang-orang soleh mahupun Nabi-nabi!

Apakah kebodohan yang telah menimpa umat ini sehingga mereka berharap kepada manusia yang telah mati?

Wahai manusia, ketahuilah! Di masa Nabi Muhammad sallallahualaihiwassalam hidup pun, beliau sentiasa memohon pertolongan dari Allah! Tidakkan kalian berfikir, sedangkan sewaktu hidup pun beliau mengharap pertolongan Allah, inikan pula setelah kewafatan beliau yang tidak berdaya berdiri dan hidup semula? Maka, hanya orang-orang bodoh sahajalah yang meminta kepada orang-orang yang telah mati!

6. Ketahuilah wahai saudara-saudaraku, kesyirikan yang berlaku pada zaman sekarang lebih teruk berbanding zaman dahulu.

Orang zaman dahulu, walaupun mereka menyembah patung-patung berhala, tetapi dikala susah dan ketakutan, mereka akan memurni dan mengikhlaskan jiwa mereka memohon pertolongan dari Allah, sebagaimana firman Allah yang bermaksud:

"Apabila mereka dilambung ombak yang besar seperti gunung, mereka menyeru Allah dengan memurnikan ketaatan kepadaNya" (Surah Luqman ayat 32)

dan lagi firman Allah swt tentang orang-orang musyrik yang bermaksud,

"Apabila engkau ditimpa bahaya di lautan, tidak ada yang engkau seru selain Dia, tetapi tatkala Dia menyelamatkan engkau di daratan, tiba-tiba engkau berpaling. Manusia memang selalu tidak berterima kasih." (Surah Al-Isra' ayat 67)

Tetapi sayang, orang zaman sekarang, mereka mengaku beragama Islam tetapi mereka melakukan kesyirikan yang lebih teruk daripada orang-orang musyrik yang asli tersebut. Lihatlah orang pada zaman kita, bila mereka ditimpa kesusahan, ada dikalangan mereka yang memanggil-manggil nama orang-orang soleh seperti Nabi Ibrahim, Nabi Khidir, Syaikh Abdul Qodir al-Djailani dan tok syaikh mereka yang dianggap wali.

Ketahuilah! Perbuatan mereka itu telah menjatuhkan mereka dalam kekufuran! Kerana mereka telah menyekutukan Allah dalam memohon perlindungan.

Penutup

Oleh itu, hendaklah kita semua sedar akan hakikat tauhid dan hakikat syirik supaya kita dapat membezakan yang mana kebenaran dan yang mana kebathilan. Bukanlah tujuan kita mempelajari tentang syirik itu sebagai tanda kita ingin terjun ke dalamnya, tetapi kita mempelari sesuatu kebathilan itu supaya kita dapat mengenal dan menjauhkan diri darinya.

Segala kekurangan di dalam penyampaian ilmu ini mohon diperbetulkan. Semoga kalian mendapat manfaat dari penjelasan ini.

Wallahua'lam.

Categories: , ,

3 Response for the "Orang Musyrik Dahulu Pun Mengenal Allah, TETAPI...."

 1. 5y4k1rz says:
  Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
 2. 5y4k1rz says:

  Mari kita cambahkan ilmu. Sila perhatikan ringkasan berikut:

  TAWASSUL

  BAHASA: Dari kata tawassala-yatawassalu-tawassulan = mengambil perantara (wasilah), taqarrub atau mendekat.

  ISTILAH: Mendekatkan diri kepada Allah dgn menggunakan wasilah(perantara).

  KATEGORI

  A) TAWASSUL MASYRU’ (disyari’atkan)

  1. Tawassul kpd Allah dgn nama-namaNya yg baik & atau sifat-sifatNya yang mulia.[7:180]

  2. Tawassul kpd Allah dgn amal saleh; shalat, puasa, keimanan, ketauhidan, kecintaan, meninggalkan kemaksiatan dan semacamnya. (Kisah 3 shbt dlm gua-Sahih Bukhari)

  3. Tawassul kpd Allah dgn doa org2 yg soleh.[5:2]

  B) TAWASSUL MAMNU’(dilarang)

  1. Tawassul kpd Allah dgn berdoa memohon pertolongan kpd org yang tlh mati/ghaib & semacamnya.[35:13]

  2. Tawassul kpd Allah dgn melakukan berbagai bentuk perkara yang dilarang Islam, seperti makan2 di atas kuburan wali atau orang yang saleh lainnya, bertawassul dengan brg2 atau tmpt peninggalan para Nabi & para Wali.[7:191-192]

  3. Tawassul kpd Allah dgn kedudukan dan dzat org2 yg soleh. (khilaf baina ulama')

  Imam Hasan Al-Banna: “Dan berdoa apabila disertai dengan tawassul kpd Allah dgn seseorg dari makhlukNya adalah khilaf far’i(fiqhi) dlm cara berdoa & bkn merupakan masalah2 aqidah.” (Ushul Al-‘Isyriin)

  Ibnu Taimiah: “Dinukil dari Imam Ahmad bin Hanbal dlm Musnadnya tntng tawassul dgn Nabi dan sebagian yg lain melarangnya. Apabila maksud mereka adalah tawassul dgn dzatnya, maka inilah tempatnya perselisihan pendapat (di antara mereka/Ulama). Dan apa2 yg diperselisihkan oleh mereka harus dikembalikan kpd Allah & RasulNya.” (Al-Fataawaa)

  Wallahu'alam.

 3. Terima kasih.