Sebuah Perkongsian

Hasil Karya Abu Muhammad Ahmad Humaizi Bin Din Mustafaha

  • Selamat Datang ke Blog Saya. Semoga Sebuah Perkongsian ini memberi manfaat kepada kalian semua. Semoga berguna di dunia dan di akhirat

    Terima Kasih Kerana Mengunjungi Blog Ini

Muhammad s.a.w. itu hamba dan pesuruh Allah

Posted by Ahmad Humaizi Bin Din Mustafaha On 3:02 PTG 2 komenبسم الله الرحمن الرحيم
إن الحمد لله نحمده ونستعينه ونستغفره ونعوذ با لله من شرور اًنفسنا وسيئات أعمالنا من يهده الله فلا مضل له ومن يضلل فلا هادي له، واشهد ان لا إله إلاالله واشهد ان محمدا عبده و رسوله، الصلاة والسلام عليه وآله وصحبه


Sesungguhnya segala puji hanyalah milik Allah, kami memohon pertolongan, ampunan dan bertaubat kepadaNya. Kami berlindung kepada Allah dari keburukan diri kami dan dari keburukan amal perbuatan kami. Siapa saja yang Allah beri hidayah nescaya tiada seorangpun yang dapat menyesatkannya. Dan siapa yang Allah sesatkannya, nescaya tiada seorangpun yang dapat memberinya hidayah. Aku bersaksi bahawa tiada ilah yang berhak diibadahi selain Allah dan aku bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan utusanNya. Selawat dan salam yang tiada terhingga semoga terlimpah atas beliau, keluarga dan sahabat-sahabat beliau.


InsyaAllah, tulisan pada kali ini saya akan berkongsi dengan pembaca sekalian berkaitan dengan perihal keimanan kepada Rasulullah sallahua’laihi wasallam.


Hendaklah kalian ketahui bahawa, Muhammad sallahua’laihiwasallam merupakan hamba Allah yang terpilih menjadi Rasul.


Muhammad, itulah nama beliau sallahua’laihiwassalam yang terkenal. Ianya disebut di dalam al-Quran:

مَا كَانَ مُحَمّدٌ أَبَآ أَحَدٍ مِّنْ رِجَا لِكُمْ وَلَكِن رَّسُولَ اللهِ
“Muhammad itu sekali-kali bukanlah bapak dari seorang laki-laki di antara kamu, tetapi dia adalah Rasulullah” (Al-Ahzab: 40)

Namanya juga disebut sebagai “Ahmad” sebagaimana firman Allah tentang Nabi Isa ‘alaihiwassallam (Ketika Isa berkata:)

“Ketika Isa anak Maryam berkata: “Wahai Bani Israel, sesungguhnya aku adalah utusan Allah ke atas kalian, membenarkan kitab (yang turun) sebelumku, yaitu Taurat dan memberi khabar gembira dengan (kedatangan) seorang Rasul yang akan datang sesudahku, yang bernama Ahmad” (Surah As-Saff: 6)
Setelah itu, ketahuilah juga bahawa Rasulullah itu merupakan hamba Allah swt. Tidak sedikit pun ada padanya sifat Uluhiyyah (sifat-sifat yang layak disembah), dan tiada sedikit pun memiliki sifat Rububiyyah (yang dapat mencipta, memberi rezeki, dan mengatur alam semesta).

Beliau hanyalah seorang hamba Allah dan RasulNya, yang juga menjalankan perintah-perintah dan menjauhi larang-larangan, dan yang menyampaikan risalah dari Allah swt.

Di dalam hal ini, terdapat bantahan terhadap individu yang bersikap melampau (ghuluw) terhadap diri beliau sallahua’laihi wassalam di mana, ada di kalangan kaum muslimin yang meletakkan beliau sallahua’laihiwassalam sebagai individu yang memiliki sifat Uluhiyyah dan Rububiyyah. Kemudian mereka berdoa kepada beliau bersama (berdoa kepada) Allah. Ini adalah satu perbuatan yang mensyirikkan Allah dalam soal pengibadatan kepadaNya.

Ketahuilah! Hanya milik Allahlah segala doa dipohon, tidak ada seorang pun yang layak diminta darinya melainkan Allah semata-mata.

Ketahuilah, permintaan itu terbahagi pula menjadi dua.

  1. Permintaan yang hanya Allah sahaja boleh mengabulkan seperti menyembuhkan penyakit, memberi keselamatan di dunia dan akhirat, mengampun dosa, memberi rezeki dan lain-lain.

  2. Permintaan yang makhluk boleh melakukannya seperti meminta tolong supaya membasuh, memasak, meminjamkan wang dan lain-lain.

Ketahuilah, permintaan yang jenis pertama itu hanya milik Allah swtNumbered List. Sesiapa yang meminta daripada makhluk terhadap permintaan jenis tersebut (iaitu jenis pertama), maka ia telah menyekutukan Allah dalam pengibadatan, dan ini adalah dosa syirik yang tidak akan diampunkan oleh Allah swt seperti firmannya yang bermaksud;

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik. Dan Dia mengampuni segala dosa selain yang selain dari itu (syirik) bagi sesiapa yang dikehendakiNya” (An-Nisa: 48)

Bagi permintaan jenis kedua, ini adalah lumrah kehidupan manusia yang hidup sesama manusia lainnya. Mereka saling memerlukan antara satu sama lain. Oleh itu, permintaan jenis ini dibenarkan di dalam Islam, malah digalakkan bagi seorang Muslim untuk membantu manusia lainnya terutama saudara-saudaranya yang seagama di dalam hal-hal kebaikan kerana ia termasuk di dalam amalan soleh.

Oleh kerana itu, janganlah kita menjadi seperti orang-orang Kristian (Nasrani) yang telah bersikap melampau (ghuluw) terhadap Nabi Isa ‘alaihissalam. Mereka mengatakan, Isa putra Maryam adalah anak Allah dan Allah adalah salah satu dari tiga Tuhan!

Nah! Itulah kesesatan kaum Nasrani terhadap keimanan mereka terhadap Nabi Isa, mereka telah melampaui batas-batas ajaran Nabi Isa ‘alaihisalam sedangkan, tiada satu dalil pun dari Allah tentang hal tersebut. Oleh itu, hendaklah kaum Muslimin sekalian beriman kepada Rasulullah sallahua’laihiwassalam sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah swt. Kita hanya meletakkan beliau sallahua’laihiwassalam selayaknya beliau sebagai seorang hamba Allah dan sebagai seorang Rasul yang telah dipilih oleh Allah dari kalangan hamba-hambaNya. Demikian juga keimanan kita kepada Rasul dan Nabi-nabi yang lainnya. Semuanya adalah hamba! Dan mereka itu telah dipilih oleh Allah swt!

Ketahuilah, segala apa yang ada di alam ini adalah hamba Allah swt, seperti di dalam firmannya yang bermaksud;

‘Tidak ada seorang pun di langit dan di bumi, kecuali akan datang kepada Rabb Yang Maha Pemurah sebagai seorang hamba’’ (Surah Maryam: 93)

Penduduk langit dan bumi itu termasuklah sekalian malaikat, jin, manusia, haiwan dan sebagainya.

Oleh itu, sewajibnya, bagi setiap Muslim yang beriktiqad dengan akidah Ahlul Sunnah Wal Jamaah memahami benar-benar hakikat keimanan kepada Rasulullah sallahua’laihiwassallam. Semoga perkongsian yang sedikit ini membantu kalian dalam memahami akidah Islam berteraskan dalil yang sahih.

Sekian, terima kasih.

Semoga bermanfaat_
Abu Bakr Al-Humaidi
Masjid An-Nur, Universiti Teknologi PETRONAS
23 Februari 2010, Selasa, 7.00 petang.

Categories: , , , ,

2 Response for the "Muhammad s.a.w. itu hamba dan pesuruh Allah"

  1. ~kuyam~ says:

    salam maulidur rasul :)

  2. Assalammualaikum