Sebuah Perkongsian

Hasil Karya Abu Muhammad Ahmad Humaizi Bin Din Mustafaha

  • Selamat Datang ke Blog Saya. Semoga Sebuah Perkongsian ini memberi manfaat kepada kalian semua. Semoga berguna di dunia dan di akhirat

    Terima Kasih Kerana Mengunjungi Blog Ini

Langkah Pencegahan H1N1 di UTP

Posted by Ahmad Humaizi Bin Din Mustafaha On 2:55 PTG 2 komen

Oleh: A. Humaizi

Semalam, saya mendapat berita tentang beberapa orang sahabat-sahabat saya telah dikuarantin kerana disyaki mengidap H1N1 dan pada petangnya pula, mak saya yang merupakan seorang Ketua Jururawat di Hospital Seri Manjung menelefon saya untuk memberi tahu tentang satu kes pelajar UiTM yang sedang bercuti telah pengsan di pasaraya Billion dan pelajar berkenaan telah disahkan mengidap H1N1 dan dimasukkan ke Hospital Seri Manjung.

Begitulah kes-kes yang terjadi di sekitar saya. UiTM Seri Iskandar telah ditutup kerana penularan wabak ini begitu juga kampus-kampus yang lain.


Pada pendapat saya, jika sesuatu kampus itu telah dilanda wabak ini, pelajar-pelajarnya tidak sepatutnya diberi kelepasan untuk pulang ke rumah kerana dikhuatiri mereka boleh menjadi ajen penyebaran penyakit ini kepada masyarakat di luar kampus. Itulah yang berlaku kepada pelajar UiTM seperti saya sebutkan di atas. Mereka sepatutnya tinggal di rumah, tetapi kerana tiadanya pengawasan yang ketat, maka mereka bebas ke sana sini yang akhirnya menyebabkan orang ramai gelisah bila mendapat berita pesakit H1N1 berada di sekitar mereka.


Disebabkan itu, jika sesuatu tempat itu dilanda wabak penyakit yang berjangkit, kita seharusnya menyekat orang yang berada di luar untuk masuk ke kawasan berpenyakit dan juga, orang yang di dalam kawasan berpenyakit tidak dibenarkan keluar dari kawasan mereka. Inilah yang disebut kuarantin.


Wallahua'lam mungkin perlu dikaji semula tindakan-tindakan pihak universiti yang membuat keputusan memberi kelepasan kepada pelajar-pelajar mereka bercuti ketika wabak ini menular di kalangan pelajarnya.


Universiti Teknologi PETRONAS


Kampus saya pun tidak terlepas dari penularan wabak ini, wallahua'lam entah berapa orang yang telah dikuarantin sebagai langkah penyekat penularan penyakit ini. Pihak pentadbiran universiti telah menyediakan satu asrama khas bagi pesakit-pesakit supaya benar-benar diasingkan dari pelajar-pelajar lain dan mereka juga telah menyediakan makanan secara percuma kepada pesakit-pesakit berkenaan.


Alhamdulillah, pada hari ini, pihak universiti telah membekalkan warganya dengan topeng muka sebagai langkah pencegahan individu. Memang sesuatu yang menarik dan unik bila melihat ramai warga kampus memakai topeng berkenaan. Bila berada dalam kuliah, boleh kata semua pelajar memakai topeng. Kelihatan seperti kelas NINJA pula. Apa pun, syabas kepada semua warga kampus kerana mempunyai kesedaran yang tinggi terhadap pencegahan penyakit ini.


Penutup


Sebagai penutup, marilah sama-sama kita menginsafi apa yang melanda kampus kita pada hari ini. Ditambah lagi dengan jerebu yang berlaku sejak kebelakang ini. Semestinya ada sesuatu yang perlu kita mengambil iktibar dan pengajaran daripadanya.


Siapakah yang memberi penyakit? Dan siapakah yang menghilangkan penyakit? Semestinya Allah. Kenapa Allah menguji kita sedemikian rupa? Boleh jadi kerana banyaknya kemasiatan yang telah kita lakukan. Dan ujian-ujian ini merupakan satu peringatan kepada kita semua.


Semoga kita redha dan sabar dengan ketentuan Allah ini, kemudian kita berusaha membaiki diri dan keadaan kita semua. Mohonlah kepada Allah swt agar kita dijauhi dari penyakit-penyakit yang merbahaya ini. Dan mohonlah keampunan daripada Allah swt atas segala kesilapan kita selama ini. Semoga kita insaf dan kembali kepada Allah azzawajalla.Wallahua'lam.


Semoga bermanfaat.Pekerja Cafe Pun Memakai Mask
Pakailah Topeng Muka ketika hendak ke kuliah. Macho jugak!

Hari Yang Indah Di UTP

Posted by Ahmad Humaizi Bin Din Mustafaha On 6:03 PTG 2 komen

Oleh A.Humaizi

Pada Jumaat lepas, cuaca di UTP sangat nyaman. Udaranya yang segar, langitnya yang cerah menampakkan pemandangan sekitar UTP yang sememangnya memukau pandangan bagi sesiapa yang memandang. Sejak berhari-hari negeri Perak dilanda jerebu, alhamdulillah, dengan turunnya hujan yang dikurniakan Allah, dapat lagiku merasai nikmat alam sekitar yang indah.

Sememangnya hari itu memang hari yang mengembirakan bagiku kerana diawal paginya hujan, kemudian disusuli dengan suasana nyaman dan segar. Ditambah lagi cerahnya penglihatan mata memandang daun-daunan yang menghijau, dan kicau-kicauan burung yang asyik dengan kegembiraannya setelah sekian lama bumi Perak ini diselubungi kabus yang entah dari mana datangnya.

Bila bumi ini dilanda jerebu tebal, aku teringat firman Allah swt yang bermaksud;

"Maka tunggulah hari ketika langit membawa kabut yang nyata. Yang meliputi manusia. Inilah azab yang pedih. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, lenyapkanlah dari kami azab itu. Sesungguhnya kami akan beriman." (Surah Ad-Dukhon: 10-12)

Sabda Nabi saw bermaksud;

"Hari kiamat tidak akan datang sebelum kalian melihat sepuluh (tanda-tandanya);

1) Terbitnya matahari dari barat;
2) Asap tebal
3) Binatang melata
4) Keluarnya Ya'juj dan Ma'juj
5) Turunnya Isa Putera Maryam
6) Dajjal
7,8,9 ) tiga khasf (penenggelaman) iaitu di bahagian timur, di bahagian barat dan di Jazirah Arab
10) api muncul dari lembah 'Adn (kota terkenal di Yaman) yang akan mengiring manusia. Api itu bersama mereka setiap saat, baik ketika mereka (tidur) di malam hari mahupun disaat mereka beristirehat disiang hari" (Riwayat Muslim no. 2901)

Kata Ibnu Katsir dalam tafsir beliau iaitu Tafsir Ibnu Katsir;

"Terdapat berbagai hadis marfu' (sampai kepada Nabi) dan mauquf (hanya sampai pada sahabat), ada yang sahih dan ada yang hasan yang dirasa sudah cukup membuat puas dan memberikan petunjuk yang pasti bahawa asap tebal merupakan salah satu tanda-tanda besar bagi kejadian hari kiamat yang ditunggu kedatangnya, dan itulah yang nampak dari zahir ayat al-Quran. Allah swt berfirman (maksudnya) "Maka tunggulah hari ketika langit membawa kabut yang nyata". NYATA, yakni jelas dan terang dimana setiap orang mampu melihatnya." (Sahih Tafsir Ibnu Katsir m/s 254, jilid 8)

Wallahua'lam. Moga-moga sedikit perkongsian memberi kita sedikit peringatan tentang hari kiamat.

Sahabat dan juga guru saya, Ust Alfir pernah berpesan kepada saya semasa bersama-sama menaiki motosikal. Dikala kami melewati pasangan-pasangan lelaki dan wanita yang berdua-duaan, beliau berpesan kepada saya, katanya;

"Antum di sini telah dikurniakan Allah nikmat yang terlalu banyak, maka peliharalah ia sebelum ditarik oleh Allah"

Begitulah komennya bila melihat pelajar-pelajar Muslim juga Non muslim ramai yang berdua-duaan dikala malam. Sepertinya mereka ini tidak tahu erti malu untuk berdua-duaan di tempat gelap. Dikhuatiri kerana banyaknya maksiat di bumi ini, akan turunnya azab Allah swt. Boleh jadi azab itu juga akan menimpa orang-orang soleh yang lain. Seperti firman Allah yang bermaksud "Yang meliputi manusia, inilah azab yang pedih" (Ad-Dukhon: 11)

Indahnya UTP pada hari itu

Pada Jumaat itu, aku tidak lepas mengambil kesempatan untuk merakamkan keindahan alam ciptaan Allah swt. Sungguh nikmat alam yang indah ini merupakan satu nikmat yang berharga bagi mereka yang mahu menikmatinya.

Sekadar berkongsi cerita dan pengalaman di UTP.
Semoga ada manfaat bagi semua. :)


Pemandangan Cafe V5
Nazri

Track Joging di sekitar tasik UTP


Humaizi dan Nazri
Masjid An-Nur Sewaktu Maghrib
Masjid An-Nur UTP (Tengah Malam)
Suhaimi

Ust Alfir Menyampaikan Kuliah di Masjid An-Nur

Idea "Kebebasan" Meracuni Masa Depan Ummah

Posted by Ahmad Humaizi Bin Din Mustafaha On 12:00 PTG 0 komen

Oleh A.Humaizi

Idea “Kebebasan” meracuni masa depan ummah.

Kita sering terdengar laungan dan pekikan suara menuntut pelbagai perkara atas dasar kebebasan. Antaranya, kebebasan bersuara, kebebasan media, kebebasan beragama dan juga kebebasan dalam hal-hal lain. Semuanya ini dilaungkan oleh orang-orang yang mengaku sebagai aktivis, pendakwah, ahli politik malah orang biasa pun ada.

Tetapi tahukah kita, dari mana asalnya idea “kebebasan” ini muncul?

Di dalam buku “Protokol-protokol Mesyuarat Para Pemimpin Ilmiah Zionis” terbitan Thinkers Library, telah digariskan pelbagai protokol Yahudi Zionis untuk menakluki dunia. Protokol tersebut merupakan prinsip atau strategi asas bagi para ilmuan zionis untuk melakukan sesuatu semata-mata untuk mencapai tujuan makar si Yahudi tersebut. Buku ini merupakan terjemahan penuh dari teks Bahasa Rusia ke Bahasa Inggeris oleh Victor E Marsden, bekas wartawan Akhbar Rusia “The Morning Post” 1934.

Di dalam buku ini disebutkan

“Kebebasan politik merupakan suatu idea tetapi bukan suatu fakta. Seseorang mestilah tahu untuk menggunakan idea ini, bila mana diperlukan sebagai umpan untuk menarik ramai orang kepada satu pihak dengan tujuan menghancurkan pihak yang lain, iaitu pihak berkuasa. Tugas ini menjadi lebih mudah jika pihak lawan sendiri telah terpengaruh dengan idea kebebasan, yang dipanggil liberalisme, dan demi suatu idea, pemerintah sanggup menyerahkan sebahagian dari kuasanya. Di sinilah terserlahnya kejayaan teori kita; pengurangan kuasa memerintah melalui kerajaan akan berlaku serta-merta, oleh undang-undang kehidupan, diburu dan dikumpul oleh suatu kuasa baru, kerana sesebuah Negara yang tiada pedoman tidak boleh wujud tanpa bantuan walaupun hanya untuk sehari, dan hanya penguasa baru sahajalah yang layak beraa di tempat orang yang terdahuluy yang telah dimahkan oleh liberalisme.

Di masa ini, kuasa yang telah menggantikan pemerintah yang liberal adalah kuasa Emas (bersifat materialisme). Masa adalah apabila Kepercayaan memerintah. Idea kebebasan adalah mustahil untuk direalisasikan kerana tiada sesiapun yang tahu untuk menggunakannya dengan kesederhanaan. Dengan menyerahkan kepada sekumpulan manusia untuk berkerajaan sendiri bagi suatu jangka masa tertentu sudah mencukupi untuk menukar kumpulan tersebut menjadi perusuh yang bercelaru. Pada saat itulah, kita mulakan persengketaan yang saling hancur dan menghancurkan yang akan merebak menjadi peperangan di antara kelas masyarakat yang berbeza, yang mana Negara akan hancur kerananya dan kepentngannya tinggal sebagai timbunan debu.”


Maka telah jelas, golongan Yahudi Zionis telah menjalankan usaha mereka dalam mempromosikan idea kebebasan. Mereka tahu bahawa idea kebebasan tidak dapat dilaksanakan secara sederhana oleh sesiapapun. Oleh itu, perlulah masyarakat sekalian peka dengan slogan-slogan ke arah “HAK KESAMA RATAAN”, “Pejuangan hak asasi manusia”, “Kebebasan Media dan Kebebasan Politik”, dan yang sewaktu dengannya.
Semua ini merupakan akibat daripada pengaruh politik yang dicanangkan oleh puak-puak Yahudi Zionis dan telah diimani oleh sebahagian besar umat manusia.

Prinsip Islam

Kesederhanaan (Al- Wasatiyyah) merupakan salah satu ciri Islam yang istimewa. Al-Wasatiyyah bermaksud pertengahan antara dua keadaan atau pihak. Maksudnya, ketika menjaga kepentingan satu pihak atau keadaan, kepentingan pihak yang satu lagi tidak diabaikan. Dalam erti kata lain, tidak ifrat (melampau) dan tidak tafrit (Cuai) [1]

Itulah prinsip yang terkandung dalam ajaran Islam, segala perkara yang hendak dilakukan hendaklah secara sederhana. Sifat sederhana inilah yang menjamin kelangsungan sesuatu perjuangan dan amalan. Sikap berlebih-lebihan dan melampau ataupun cuai dan tidak mengambil peduli merupakan suatu sikap yang tercela di dalam Islam.

Wallahua’lam.
[1] Membela Islam: Tanggungjawab dan Disiplin. Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Karya Bestari Sdn Bhd 2006